Patru motive să renunți la starea civilă în ziua nunții
Gândul că ai putea trece într-o singură zi prin toate momentele nunții poate fi seducător, ține cont însă că există dezavantaje pe care, poate, nu le-ai luat în calcul.
Deși starea civilă în sine durează doar câteva minute, ea ar putea să îți afecteze tot programul nunții, să trebuiască să începi evenimentul cu câteva ore mai devreme, să ai timpi morți îndelungați ș.a.
Ca să îți pot explica mai clar de ce se întâmplă toate astea, trebuie să plec de la un program ideal de nuntă.
În mod normal, programul nunții se face invers, începând cu restaurantul. Astfel, dacă la 20.00 încep să vină invitații (pentru evenimentele de noapte), ideal ar fi ca ședința foto să fie realizată chiar înainte de restaurant, în jur de ora 18 (valabil pentru toate lunile din vară), slujba religioasă înainte de asta (16.00 sau 17.00), starea civilă și mai devreme (în cazul în care se optează pentru un actor sau ofițer în curtea bisericii) la 15.00 ori 16.00 iar mai înainte de asta pregătirile (aproximativ ora 11.30 – 12.00). Un asemenea program îți permite să ai suficient timp pentru pregătiri, ședința foto se realizează la o oră ideală (înainte de apus lumina e cea mai faină) și nu ai timpi morți.
Un program similar ar fi și dacă starea civilă s-ar programa înaintea zilei nunții, fie ea cu o zi, o săptămână sau trei luni mai devreme. Din experiență, știu care e primul tău gând: trebuie să ieși în oraș cu invitații după starea civilă iar asta presupune costuri suplimentare. Asta nu se întâmplă însă dacă alegi să mergi la starea civilă cu o zi sau o săptămână înainte. În acest caz, scapi cu doar o șampanie și niște pișcoturi 🙂
Când apare atunci problema?
Atunci când la starea civilă nu-ți poți alege ora. În Galați, programările se fac cu 10 zile înainte, nu mai mult, nu mai puțin. Chiar de curând, viitorii miri de săptămâna viitoare pe care urmează să-i pozez au ales să își organizeze starea civilă în ziua nunții, ora la care au fost programați a fost 13.00, biserica fiind la 18.00. Au crezut că pot programa starea la 16.00 sau 17.00, dar au avut o surpriză. Asta înseamnă că vor avea o fereastră mare, de peste patru ore între cele două momente (ședința foto durează în medie puțin peste o oră), iar pregătirile le vor face cu câteva ore mai devreme decât și-au propus inițial. Totodată, nu mai pot programa starea înaintea nunții pentru că, așa cum spuneam puțin mai devreme, programările se fac cu zece zile înainte, nu pot devansa.
Iată cum un simplu moment de câteva minute poate veni cu câteva elemente pe care nu le-ai luat în calcul:
- e posibil să nu te mai incadrezi cu ora la machiaj/coafor (dacă începi pregătirile cu câteva ore mai devreme)
- e posibil să trebuiască să începi pregătirile de la primele ore ale dimineții
- e posibil să ai timpi morți de câteva ore după amiază, când soarele e foarte sus iar ședința foto e mai greu de realizat. Chiar și așa, pentru orice mire/mireasă, o ședință foto în plin soare timp de patru ore sună a ceva SF
- e greu de crezut că invitații care vin la civilă vor veni și la biserică dacă intervalul de timp dintre cele două e atât de mare. Probabil cei mai mulți vor alege unul din cele două momente.
Dacă însă se întâmplă asta și n-ai de ales, te încurajez să nu-ți strici buna dispoziție. La urma urmei, e o zi memorabilă iar tu alegi cum să ți-o petreci. Totul ține de mindsetul tău, întotdeauna vor apărea elemente nedorite, fie ele și mărunte. Treci pe lângă ele zâmbind, ia-ți partenerul în brațe și bucurați-vă de fiecare moment. Pentru că ziua aia, oricât de călduroasă o fi, o să treacă mai repede decât crezi.
Postez mai jos un rezumat de nuntă unde am avut un timp mai îndelungat pentru ședința foto chiar în ziua nunții, așa că ne-am aventurat ceva mai departe de casă 🙂