Cat de incordat(a) te simti? Vrei sa iei o pauza?

Acest articol ti se dedica daca te simti incordat cand deschizi tv-ul sau fb-ul. Esti in tabara “elitistilor” sau a “anti-vaxxerilor”? Cat de sus e adrenalina cand te gandesti la ceilalti? Imi asum riscul de a-mi expune parerea personala legata de ceea ce se intampla in jurul meu, fara o legatura stransa cu activitatea de fotografie.
M-am gandit mult daca ar trebui sa public acest articol, mai ales dupa ce niste oameni pe care chiar refuz sa-i inteleg au protestat impotriva altor oameni ca ei si au strigat tot felul de lozinci de care, sper, si lor le va fi jena peste ceva ani. De multa vreme ma feresc sa-mi expun pareri personale legate de politica sau alte chestiuni ce tin de optiunea fiecaruia, din teama de a nu imi indeparta potentiali clienti.
Sunt insa om mai presus de toate. Activitatea mea din fotografie, cu precadere din ramura de fotojurnalism, m-a ajutat sa fac un pas in spate sa pot observa imaginea de ansamblu. Nu stiu daca ai reusit sa vezi asta, dar de ceva vreme Romania e o mare galerie. Daca inainte ne certam cu parintii ca se uitau la anumite televiziuni si nu votau cu x, azi ne certam intre noi, cei din aceeasi generatie, pentru ca avem perspective si interese diferite.
In primul rand, timpul m-a invatat ca atunci cand eram cel mai sigur ca am dreptate deplina, m-am inselat. Am fost doar ignorant. Nu am fost deschis la alte opinii, nu eram dispus sa ascult, ci doar sa tin “prelegeri”. Cand ma aflam intr-o disputa si celalalt vorbea, nu doar ca nu-l ascultam, dar ma gandeam doar la urmatoarea replica sa-i dau fatality. Adrenalina crestea si ego-ul odata cu ea.
Daca te afli in aceeasi situatie, iti recomand sa citesti “Principii” de Ray Dalio. Vei intelege rapid ca suntem diferiti, gandim si actionam diferit in situatii similare si singura solutie e sa dialoghezi, sa empatizezi si sa ajungi la un numitor comun, ori daca se poate, chiar la adevar.
Acum, sa trec la subiect. Tara-i impartita in doua tabere, sau mai bine zis doua bule: “elitistii” si “anti-vaxxerii”. Primii respecta 100% masurile impuse, ceilalti nu prea, sau cel putin n-ar face-o. Personal, prefer sa respect reguli si imi doresc sa trecem mai repede peste pandemie. Am aplecat urechea insa la tabara antivax si am realizat ca exista multe puncte reale invocate. De ce m-am pozitionat mai departe de aceasta a doua tabara? Pentru ca n-as actiona intr-un anumit sens si n-as invinui medici pentru ca am prieteni dintre ei si stiu prin ce trec. Insa sustin protestele civilizate in general, pentru ca ele reprezinta frustrarea unui grup. Nu vreau sa ma axez in cele ce urmeaza pe detalii tehnice, insa vreau sa iei in calcul cateva aspecte:
Niciun studiu nu arata ca restrangerea programului operatorilor economici ar duce la scaderea numarului de infectii. Personal mananc la fel de multa paine, doar ca voi merge in market mai devreme. Mergand mai devreme, ma intalnesc cu cei care oricum mergeau mai devreme. Logic, vom fi mai multi. In autobuz la fel.
Masuri restrictive: Timisoara are aproape o luna de cand e in carantina iar numarul de cazuri creste.
Intr-un an, aceiasi oameni au spus ca doar anumite masti sunt bune, apoi ca toate sunt. Cred, sincer, ca vom afla adevarul peste cativa ani. Nu cred ca sunt suficiente date.
Important e sa retii ca niciuna din tabere nu detine adevarul absolut, asa ca nu-i blama pe cei care-s anti ceva ca si principiu, e posibil sa se insele doar in anumite circumstante. Nu-i invinui pe cei care cred altceva decat crezi tu pentru ca te vei simti rusinat peste ceva timp daca nu vei fi avut dreptate, cu pretul mandriei.
O chestiune importanta la care as vrea sa fac referire e definitia democratiei data de Ion Ratiu acum 30 de ani. “Voi lupta pana la ultima mea picatura de sange ca sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine”. Si oamenii simpli au dreptul la o opinie sau orice alta categorie de oameni in toate mintile.
Cunosc doua firme din Galati (acolo lucreaza prieteni sau rude) care au concediat intre 50 si 80% din angajati in ultimele trei luni. Si vorbesc despre societati medii, cu cateva sute de angajati fiecare. Daca te gandesti ca numai patronii restaurantelor au de suferit, mai gandeste-te. Sunt tot mai multi oameni care abia au inceput sa stranga cureaua, pentru ca n-au constientizat anul trecut cat de rea e situatia. Intreaba in orice magazin/reprezentanta s.a. cum au fost vanzarile luna asta fata de aceeasi luna, anul trecut. In afara de mancare si probabil alte cateva produse/servicii, cele mai multe sunt pe minus. Si totul e incununat de o lipsa de predictibilitate. Niste termene estimative de redeschiderea activitatilor, in conditiile in care vaccinurile sunt deja pe piata cred ca ar putea salva situatia.
Revenind la ale noastre, cum ti-ar placea sa auzi un strain sa-ti spuna ca esti un hot, pentru ca esti roman? Daca nu ti-ar placea, iti propun sa NU ii judeci pe cei care au alte idei prin prisma celor care au aruncat cu pietre in spital, sa lasi patosul deoparte, sa intelegi ca suntem diferiti, am avut alte experiente de viata, putem fi practici sau “abstracti”, asa cum spunea Dalio, putem vedea doar detalii sau doar planul de ansamblu, dar la final ne putem razboi sau ne putem completa.
In plus, sentimentul de furie nu se rasfrange asupra oamenilor pe care ii urasti, ci doar asupra propriului organism si nu vrei sa-ti faci rau singur(a), asa-i?
Ii explici tu bucatelei de om de mai jos cum sa urasca sau sa traiasca in teama, sa ramanem apoi multi si singuri?
Sau incercam de dragul micilor abia veniti pe lume sa traim frumos si sa le lasam o lume mai buna decat am gasit?