Care e pretul corect pentru fotografia de nunta?
E o intrebare care ar putea pune pe ganduri si fotografii si viitorii miri deopotriva. Mai reflecta pretul practicat in prezent de fotografi serviciul oferit sau a crescut prea mult in ultimii ani raportat la venituri? Pai hai sa vedem.
Imi aduc aminte in urma cu 8-9 ani cum puteai avea un fotograf decent (livra fotografii ok din punct de vedere tehnic) cu 1000 lei/nunta. Acum, serviciile unui fotograf profesionist costa de la 3500-4000 lei si pot ajunge pana la 12-14.000 lei sau mai mult. Au crescut atat de mult veniturile in Romania in opt ani sau e doar o piata exploatata de sarlatani?
Sigur, e o frustrare pe care ar putea sa o aiba multi viitori miri si, ciudat, o au multi dintre fotografi.
Diferenta dintre un profesionist si un entuziast
Pai hai s-o luam cu inceputul – mai presus de toate, ca in orice domeniu, ar trebui facuta o diferentiere intre un fotograf profesionist si un entuziast. Ce inseamna un fotograf profesionist? In principiu, sa fie fotograf de profesie, nu? E cea mai simpla definitie care imi vine in minte. Un fotograf de profesie isi exercita meseria full-time, si nu doar sambata ori in concedii. Ca sa nu fiu inteles gresit, nu atac in niciun fel fotografii entuziasti, doar ca e un pic mai complicat sa-ti dedici timpul pentru sedinte foto pre/after wed, pentru editare, pentru workshopuri si seminarii (chiar online) samd atunci cand de luni pana vineri lucrezi intr-un cu totul alt domeniu. In acel caz, un mic venit pe langa salariu e de bun augur, oricare ar fi el! (de aici si preturile mici practicate pe piata)
Aduc fugitiv in discutie si unele dintre firmele mari, uneori denumite cu “Studio x” – unde de cele mai multe ori ti se face un pret ok tocmai pentru ca vei avea la nunta un fotograf entuziast, fara experienta si platit modest, pentru ca mare parte din onorariu merge la studio, care contracteaza si 4-5 nunti in aceeasi zi.
Daca iti doresti sa ai cateva fotografii de la nunta si nu neaparat sa surprinzi emotii ori sa ai elemente de posing asa cum vezi in reviste, nu te blamez, chiar te incurajez sa cauti un fotograf entuziast. Orice mire/mireasa e ok sa isi cunoasca prioritatile si sa stie pe care dintre serviciile de la nunta vrea sa puna cel mai mare accent. Pentru unii e mai importanta formatia, pentru altii diverse momente samd
Mie, personal, imi place sa cred ca ma adresez celor care-si doresc la nunta un prieten langa care sa se simta bine si care sa le surprinda fiecare zambet ori lacrima. Nu mi-ar placea sa fiu acolo doar pentru ca asa se poarta.
Care e salariul unui profesionist?
Si pentru ca suntem la capitolul “fotografi profesionisti” – daca tu ai fi unul, ce salariu ti-ar placea sa castigi dupa ceva ani de experienta si feedback majoritar pozitiv? Intai de toate, gandeste-te ca ai fi self-employed – ai munci de doua ori mai mult decat la un patron, ai raspunde in mod direct pentru munca ta si ai renunta la toate weekendurile si momentele cand prietenii tai pleaca la munte/mare sau stau cu familia. Ai merita un salariu de programator? Poate e prea mult, Dar unul de inginer?
Hai sa nu mai trag de timp.
Un fotograf profesionist care nu sare peste nevoile de baza ale oricaruia dintre noi (strict legate de meserie) doar pentru a se mentine in piata, calculat la 15-16 nunti pe an la un cost minim de 4000-5000 lei/nunta castiga 2000-2800 lei/luna. Raportat la numarul de ore petrecute la nunta + editare (de baza) + o intalnire online + tot ceea ce implica timpul petrecut pentru o singura nunta, fara sa pun la calcul si designul unui album ar insemna aproximativ 40-50 lei pe ora venit net. Ce zici de asta? Ca si remarca, pentru varuit in casa – doar mana de lucru m-a ajuns mai mult de atat (un nene simpatic ce e drept, dar necalificat, iar sculele cumparate de mine)
Sigur, daca raportezi la un salariu mediu al unui angajat unde orele petrecute la birou difera, nu-i rau. Iti reamintesc insa ca nu functionam dupa un orar fix si pe langa nunti, trebuie sa manageriem tot ce inseamna o societate si promovarea ei, pentru ca ea sa poata vinde. Ce te faci daca in loc de 15 nunti ai doar 9? Pai, in acel an, poti spune ca esti in pierdere – cheltuielile sunt aceleasi si nu scad direct proportional cu numarul nuntilor. Viceversa, daca ai mai multe, poti sa spui ca-n acel an iti permiti sa-ti schimbi telefonul (e doar o gluma, nu incerc sa victimizez bransa fotografilor)
Dar daca un fotograf care nu e profesionist are preturi piperate?
Bun, acum sa privim si doar din prisma mirilor. Ce ne facem cand avem fotografi cu preturi piperate dar care nu reflecta in niciun fel rezultatul muncii lor? Exista doua posibilitati. Fie printr-o eroare de comunicare nu contractezi un fotograf pe gustul tau, fie alegi unul care practica “mireasa in palma”. In al doilea caz, ego-ul poate creste cu trecerea timpului, fiecare dintre acesti fotografi pacalindu-se ca experienta isi spune cuvantul. Din pacate, timpul poate sedimenta doar niste obiceiuri nesanatoase, atat timp cat nu te poti raporta sau invata de la cei mai buni ca tine. Singurul lucru la care pot recurge viitorii miri este sa nu se mai lase pacaliti de 2-3 fotografii de portofoliu si sa ceara sa vada o nunta intreaga. Stiu ca timpul e pretios si ca sunt multe de facut, dar cred ca merita facut un efort minim pentru ca tu, viitor/viitoare mire/mireasa sa fii sigur(a) ca iei cea mai buna decizie. La finalul evenimentului, doar fotografiile (si filmarea, daca optezi pentru ea) iti vor ramane.
Acum, ca ai aflat cat castigam din nunti, ti se par preturile umflate sau ai decide doar sa cauti pe cineva al carui stil sa te incante, indiferent ca pretul lui e x sau y? Asta depinde doar de prioritatile tale.
Dupa parerea mea, nu exista pret mare decat daca e raportat la un serviciu nesatisfacator.
Atasez mai jos calculele facute prin care am ajuns la concluziile trase mai sus.
Cheltuieli minime:
Intretinerea/updatarea computerului – minim 2000 lei/an (daca intr-un an sau doi nu investesti nimic, cu siguranta in al treilea va trebui sa cheltuiesti ceva mai mult decat am specificat aici)
1 workshop + 1 seminar – 4500 lei/an (incluzand cazare si transport pentru trei zile, la fiecare dintre ele) – mentionez ca in niciunul dintre ultimii ani n-am facut exceptie de la acest minim de 1 ws + 1 seminar, la fel ca multi dintre colegii mei
Aparatura – intretinere sau achizitii – medie 5500 lei/an (anul trecut, spre exemplu, nu am achizitionat nimic nou, doar schimbarea de consumabile la una dintre camere a depasit 3000 lei – la achizitie costul poate depasi 10.000 lei – de aici media)
Contabil – doar daca ai un mega prieten care iti ia bani numai sa spuna ca nu ti-a luat – 1200 lei/an
Fisc – discutabil aici, minim 5000 lei (impozitul pe venit+dividente)
Promovare – desi am auzit de colegi cu mult mai multa notorietate/experienta care investesc peste 10.000 euro/an, pun aici un cost numai cat sa nu stearga cei de la facebook pagina de business (exagerare) – 2500 lei/an
Conturi pe site-uri de profil (gen fotografi-cameramani.ro) – 800 lei/an (aici te incadrezi la maxim un site de profil)
Carte de munca (sanatate, pensii) – 9500 lei/an (doar darile la stat la un salariu minim pe economie)
Asistent – 4000 lei/an
Benzina (doar costul minim cu benzina consumata in ziua nuntii) – 1000 lei/an
Total = aproximativ 35.000 lei (n-am pus in calcul hdd-uri, cloud, softuri si cel mai important – investitia initiala care poate porni de la 7-8 mii de euro si se poate tripla in functie de prioritati)
Venit total din 15 nunti cu 900-1000 – apr. 65.000 lei (dupa ce scazi eventuale materiale) minus 35.000 = 30.000 impartit la 12 luni = 2500 lei net pe luna.
De aici cred ca te-ai prins cum se ajunge la costul pe ora – o nunta are in medie 16-18 ore + intalnire online + editare (in functie de stilul fiecaruia) – minim 40 ore/nunta/tot procesul – la 1,25 nunti/luna (media) – costul pe ora ajunge la maxim 10 eur/ora venit net.
Cum e? 🙂